Hässleholms kommun. Vi konstaterar att vattennivån är väldigt låg. Nu hoppas vi på lite regn.

För Fiskevårdsföreningar och Kräftodlare som själva måste justera pH-värdet används Nordkalk P-märkt sjökalk 0 – 0,2 mm. i 15 kg säck. Sjökalk kan även levereras i 1000 eller 1500 kg storsäck.
En tumregel är att det går åt 20- 30 gram kalkstensmjöl per m3 vatten för att höja pH-värdet en enhet, tex. från pH 5 till pH 6. Sprid ut kalkstensmjölet över så stor vatten- eller isyta som möjligt, vänta någon vecka och gör en ny pH-analys.
Kalkning av våtmarker eller utströmningsområden sker uteslutande med helikopter. Kalkningsmedlet är en grövre fraktion än den som används i sjöar. Movabs våtmarkskalk heter Optimix och består av kalkstensmjöl 0,2 – 1,0 mm och vattenverksgranuler.
Granulen kommer från avhärdningsprocessen i vissa vattenverk tex. Vomb, Bulltofta och Uppsala och är en recyclingprodukt som inte påverkar miljön vid framställningen. Optimix är dammfri vid spridning.
Kalkning av sjöar utförs med båt eller helikopter. Vilket man väljer beror på sjösättningsmöjligheterna och vilken kalkvolym som skall spridas. Är kalkgivan mindre än 5 – 10 ton blir helikopterspridning billigare, om helikoptern är i närheten.
Det vanligaste kalkmedlet till sjöar har varit finmalt kalkstensmjöl, 0 – 0,2 mm. De senare åren har det skett en övergång till grövre dammfri produkt (Optimix) när det gäller helikopterspridning. För spridning med båt är den dominerande produkten fortfarande kalkstensmjöl. Under rubriken Kalka själv ger vi några tips och råd till dig som vill kalka på egen hand.
Kalkning direkt i rinnande vatten (bäckar, åar, älvar ) sker med stationära doseringsanläggningar. Dessa består i huvudsak av en silo som innehåller kalk och en doserare som tillför exakt den mängd kalk som behövs. Kalkningsmedlet är finmalt kalkstensmjöl 0 – 0,2 mm.
Doserarna utrustas med Movab Magna, ett webb-baserat driftövervakningsprogram. Anläggningarna kan fås i en mängd varianter, se vidare under Kalkdoserare.
Brunnskalk höjer pH-värdet i surt vatten i en grävd brunn. Nordkalks Brunnskalk är en ren naturprodukt avsedd för brunnsfilter och kalkinfiltration. Genom att installera ett brunnsfilter förbättrar du vattenkvaliteten. Önskvärt pH i vattnet är 7 – 8. Fyll filtret och byt sedan brunnskalken efter 3 – 5 år. För information om brunnsfilter se: winnerhaga.se
Du kan också förbättra vattenkvaliteten genom att bygga en kalkinfiltration och låta regn och smältvatten passera en kalkstensbädd innan det når brunnen. Kalkstenbädden bör nå ut 1 – 2 meter från brunnskanten och vara c:a 50 cm djup. Är marken plan, lägg bädden runt hela brunnen. Om marken lutar, lägg bädden på tillrinningssidan. Använd brunnskalk 2-6 mm. Produkten kan vid större mängder levereras löst på flakbil.
Trädgården är ett av våra viktigaste livsrum, här hämtar vi kraft och energi för att orka med vardagen. Den är också vårt ansikte utåt oavsett vilken årstid det är. Här umgås vi under den varma perioden naturligt sätt när vi vill koppla av eller festa tillsammans.
Förutsättningarna för att detta livsrum ska fungera så som du önskar är att jorden mår bra. En jord som mår bra är i balans och har ett pH-värde kring 6,5. Marken försuras årligen bland annat genom nederbörd och gödsling.
Det enklaste och snabbaste sättet att återställa balansen är genom att kalka med Nordkalks trädgårdskalk en gång per år, då bibehåller jorden sin balans och kan fungera som livgivare åt dina grönsaker och din gräsmatta. Dessutom får du full effekt av din gödsel. Att gödsla på en jord med lågt pH är ineffektivt – näringen kan inte tas upp till fullo.
Krossad kalksten 2 – 6 mm är marknadens mest miljövänliga halkbekämpningsmedel. Kan användas på garageuppfarter, cykel- och gångvägar, trappor mm.
Nordkalks Halk-kalk är den enda halkbekämpningsprodukt som har en positiv miljöpåverkan. Kalksten motverkar försurning.
Den torra kalkstenen drar till sig fukt och fryser fast i isen. Eftersom kalkstenen inte smälter isen så blir resultatet ett torrt och rent halkskydd utan slask.
Samla upp Halkkalken efter vintern och återanvänd kalken genom att fräsa eller gräva ner den i rabatterna eller kökslandet.